martinas skoltips på nätet

Press från skolan och vuxenvärlden

13.03.2010 09:49

DN har skrev den 9:e mars en artikel kring hur tjejer och killar möter skolans krav idag, och visst känner man igen många av ”prestationsprinsessorna” och ”glidarkillarna”. (Artikeln finns här.)  Båda grupperna riskerar att bli förlorare.

 

DNs tema fortsätter med personligare möten, och först ut är Lotta, 19 (här.), som har väldigt höga krav på sig själv. Lotta har behövt träna sig att koppla bort stressen, bl a genom fysisk träning och med hjälp av egen mentor, för att klara av trycket och stressen. Nu kan Lotta uppleva lagom stress som positivt, en känsla av flyt.

Paulina, som var på väg mot toppbetyg sista året på gymnasiet, läser nu, tre år senare, upp gymnasiebehörighet på en folkhögskola. Hon kollapsade av psykisk utmattning och klarade inte att slutföra gymnasiestudierna. (Om Paulina kan du läsa här.) 
 

Nyligen presenterade Folkhälsoinstitutet siffror om hur svenska folket mår. En grupp sticker ut; unga kvinnor, 16 till 24 år. Deras psykiska välbefinnande minskar. En rad undersökningar visar att tonårstjejer oftare lider av stressymtom än killar i samma ålder. Ingen nyhet egentligen, det ser vi varje dag. Men, hur ska vi förhålla oss till det?

 

Sök på webbplatsen

Omröstning

Har du haft någon nytta av något på min hemsida? Fått någon inspiration? Av vad i så fall?

lektionstips, kemi (713)
19%

lektionstips, biologi (391)
10%

lektionstips, fysik (471)
12%

lektionstips, teknik eller matte (626)
17%

didaktik- och metodiktips (533)
14%

blogg eller länkar (187)
5%

annat (870)
23%

Totalt antal röster: 3791

Förra undersökningen handlade om vad ni läsare saknar mest på nätet, och resultatet visade att  bedömningsmatriser och olika former av stöd för formativ bedömning är det som efterfrågas absolut mest (35 röster av 57). Även laborationstips i no (13 av 57) och didaktik- och metodiktips i no (5 av 57) efterfrågas.  Ett fåtal saknade didaktik och metodiktips i matte (3 av 57) och en ansåg att det saknas stöd i institutionsarbetet (1 av 57).