martinas skoltips på nätet

vårbudget 2010

14.04.2010 21:05

 

 Så, då är det dax för regeringens vårbudget, men några nyheter har redan presenterats.

 

·         När det gäller det höjda flerbarnstillägget tycker jag visst att det är bra med extra satsningar på barnfamiljer, men självklart måste huvudansvaret för barnens försörjning ligga hos föräldrarna. Jag vill inte att man börjar sätta många barn till världen mer lättvindigt i övertygelsen att staten finansierar det hela. Samtidigt är det svårt för många flerbarnsfamiljer att få ekonomin att gå ihop, och en ökning av just flerbarnstillägget ger onekligen mest stöd till dem som har flest att försörja per inkomst.
 

·         Än viktigare tycker jag egentligen att tankarna om att stödja ungdomars möjligheter att få sommarjobb är. Det är oerhört viktigt för ungdomars självförtroende att ta och få ansvar. När det är ont om jobb är det extra svårt att ta sig in på arbetsmarknaden om man är ung och inte har ett bra kontaktnät. Många vet inte var de ska bli av. Då är sommarjobb ett viktigt steg för att stärka självförtroendet att kunna stå på egna ben, och inte hamna utanför arbetsmarknaden.

 

·         Mer pengar till sommarskola tycker jag också är bra. Många tonåringar har det kämpigt idag, och en del behöver extra stöd och resurser för att orka ta sig igenom grundskolan med godkända resultat. Då kan lovskola vara ett sätt att rikta resurser till dem som bäst behöver det. Jag ser helst att kommunerna, som i Hässleholm, i första hand inriktar sig på att erbjuda sommarskola efter årskurs 8 för de elever som riskerar att inte nå målen, och lovskola under höst- och sportlovet för elever i årskurs 9. Det är viktigt att lovskolan inte bara blir några fler timmar i skolan, utan att det verkligen ges möjlighet att få individuellt stöd i liten grupp för att extrasatsningen ska ge resultat. Samtidigt behöver resurserna till ordinarie skolformer stärkas, eller åtminstone bibehållas under tider med vikande elevunderlag, för att undvika att elever hamnar under gränsen för godkända resultat. 
 

Tänk om det så här i avtalstider faktiskt kunde ges utrymme för att uppvärdera lärarens värde i den svenska skolan, och låta det synas i löneutvecklingen??

   

 

Sök på webbplatsen

Omröstning

Har du haft någon nytta av något på min hemsida? Fått någon inspiration? Av vad i så fall?

lektionstips, kemi (718)
19%

lektionstips, biologi (396)
10%

lektionstips, fysik (476)
12%

lektionstips, teknik eller matte (630)
16%

didaktik- och metodiktips (539)
14%

blogg eller länkar (192)
5%

annat (875)
23%

Totalt antal röster: 3826

Förra undersökningen handlade om vad ni läsare saknar mest på nätet, och resultatet visade att  bedömningsmatriser och olika former av stöd för formativ bedömning är det som efterfrågas absolut mest (35 röster av 57). Även laborationstips i no (13 av 57) och didaktik- och metodiktips i no (5 av 57) efterfrågas.  Ett fåtal saknade didaktik och metodiktips i matte (3 av 57) och en ansåg att det saknas stöd i institutionsarbetet (1 av 57).