martinas skoltips på nätet

Blogg

25.04.2010 22:27

Solen har strålat...

...från en klarblå himmel hela helgen, och jag har tillåtit mig att sitta ute i solen och rätta prov. Det blir inte lika effektivt som om man sitter inomhus, men jag tyckte nog att även jag behövde lite helgledighet. Lite solbränna samtidigt höjer humöret en hel del ;) 

Imorgon har jag fått tid till att rätta klart de nationella proven i matte. Skönt. För första gången får vi lite tid avsatt för detta faktiskt ganska tidskrävande och pressande arbete. Jag har redan påbörjat rättningen av C-delen, och konstaterar att mina elever har inte gjort det enkelt för mig genom att svara enligt bedömningsmallarna. Nej, egna, kreativa "hittepålösningar" är det gott om... Utmanande! Tidskrävande...

22.04.2010 22:41

NP, Ma snart över

Så, då har vi haft sista skriftliga nationella matteprovet idag, och nu börjar de stackars 9:orna bli trötta. Några hade dessutom melodifestival hela kvällen igår, och jag jagar dem fortfarande med allt jag vill att vi ska hinna med i no:n innan de får lämna skolan till sommaren. Det lär ju vara bra för elevernas utveckling att de känner att vi ställer höga krav på dem, att vi förväntar oss mycket av dem. Lite myspaus behövs dock nu, och ikväll har jag bakat lite inför morgondagen...

19.04.2010 22:32

en hektisk tid...

Det är nu tätt mellan alla prov, inlämningsuppgifter, laborationer med tillhörande rapporter och annat som ska rättas och bedömmas, samtidigt som det också måste börja planeras för betyg, skriftliga omdömen, pedagogiska överlämnanden mm. Väskan till och från jobbet är både tung och otymplig, och jag måste skynda ifatt med rättningsarbetet -om inte annat så för ryggens skull. Patetiskt!

Ikväll har jag och två kollegor suttit och sambedömt 9:ornas miljöprojekt. Det är kanske inte särskilt tidseffektivt, men det känns som ett gott stöd och som en garant för att arbetena blir så korrekt bedömda som möjligt. Jag tror att det är värdefullt att ta sig tid till sambedömning regelbundet, att diskutera kvaliteer och brister i förhållande till betygsnivåer.

Sjuorna har fått börja på ett nytt avsnitt idag, magnetism. Det blev en hel del laborerande, kring framför allt vilka ämnen som är magnetiska och hur magnetfältet ser ut kring olika typer av magneter. I morgon, när jag ska på facklig utbildning, blir det en kollega som får ta första teoripasset kring magnetism. Det är verkligen en nackdel med fackligt engagemang, liksom vid all frånvaro (sjukfrånvaro, vab...) att man måste lämna ifrån sig lösryckta delar av den röda tråden i undervisningen.

14.04.2010 21:05

vårbudget 2010

 

 Så, då är det dax för regeringens vårbudget, men några nyheter har redan presenterats.

 

·         När det gäller det höjda flerbarnstillägget tycker jag visst att det är bra med extra satsningar på barnfamiljer, men självklart måste huvudansvaret för barnens försörjning ligga hos föräldrarna. Jag vill inte att man börjar sätta många barn till världen mer lättvindigt i övertygelsen att staten finansierar det hela. Samtidigt är det svårt för många flerbarnsfamiljer att få ekonomin att gå ihop, och en ökning av just flerbarnstillägget ger onekligen mest stöd till dem som har flest att försörja per inkomst.
 

·         Än viktigare tycker jag egentligen att tankarna om att stödja ungdomars möjligheter att få sommarjobb är. Det är oerhört viktigt för ungdomars självförtroende att ta och få ansvar. När det är ont om jobb är det extra svårt att ta sig in på arbetsmarknaden om man är ung och inte har ett bra kontaktnät. Många vet inte var de ska bli av. Då är sommarjobb ett viktigt steg för att stärka självförtroendet att kunna stå på egna ben, och inte hamna utanför arbetsmarknaden.

 

·         Mer pengar till sommarskola tycker jag också är bra. Många tonåringar har det kämpigt idag, och en del behöver extra stöd och resurser för att orka ta sig igenom grundskolan med godkända resultat. Då kan lovskola vara ett sätt att rikta resurser till dem som bäst behöver det. Jag ser helst att kommunerna, som i Hässleholm, i första hand inriktar sig på att erbjuda sommarskola efter årskurs 8 för de elever som riskerar att inte nå målen, och lovskola under höst- och sportlovet för elever i årskurs 9. Det är viktigt att lovskolan inte bara blir några fler timmar i skolan, utan att det verkligen ges möjlighet att få individuellt stöd i liten grupp för att extrasatsningen ska ge resultat. Samtidigt behöver resurserna till ordinarie skolformer stärkas, eller åtminstone bibehållas under tider med vikande elevunderlag, för att undvika att elever hamnar under gränsen för godkända resultat. 
 

Tänk om det så här i avtalstider faktiskt kunde ges utrymme för att uppvärdera lärarens värde i den svenska skolan, och låta det synas i löneutvecklingen??

   

 

03.04.2010 11:06

Jag hoppar...

...mellan att läsa debattinlägg i avtalsrörelsen, kika lite på min pim-utbildning, läsa pedagogbloggar, samla inspiration till nya laborationer eller andra lektionstips, redigera egna gamla labbeskrivningar, fundera över hur vi ska implementera schoolsoft i vår verksamhet eller läsa faktaartiklar om något av de arbetsområden jag för tillfället håller på med.  Det blir helt enkelt inte mycket tid över till att bygga hemsida. Jag inser att arbetet går framåt i snigelfart, och känner mig inte särskilt nöjd med resultatet eftersom sidan skulle behöva bli mer omfattande. Men, det är en hobby, jag har en stor familj, jag jobbar heltid och livet är lite körigt ibland.

01.04.2010 20:26

Debatt, arbetstid

Att skolfågorna debatteras flitigt i årets avtalsrörelse är tydligt, hur stor betydelse de får i debatterna inför riksdagsvalet i höst är ännu oklart. Men redan nu kan vi notera att det hettar till lite både här och där. Nio socialdemokratiska kommunpolitiker valde igår att gå ut på DNs debattsida och kräva att SKL omprövar kravet om ändrade arbetstider för lärarna. Som argument för detta menar kommunpolitikerna att det inte är att visa ansvar för skolan att driva formfrågor mot en hel yrkeskårs vilja.  I stället för att fokusera på innehållet i skolan och på att höja kvaliteten i undervisningen väljer SKL att prioritera tekniska detaljer kring lärarnas arbetstid.

Kommunpolitikerna säger vidare att "Lärarna är i vår mening en av vårt lands viktigaste yrkeskårer. Utan bra lärare, kan vi inte heller få en bra skola", och menar att det finns ett stort behov av att minska lärares administrativa arbetsbörda samt intensifiera investeringarna i individuell kompetensutveckling och feedback.

Partipolitisk eller inte - Skoldebatterna engagerar allt fler, och prcis som klimatfrågorna är det enormt viktiga framtidsfrågor! 

Läs mer här.

01.04.2010 17:59

På minuten -om människokroppen

Började dagen med en 90 minuter lång lektion med min 7:a. Vi arbetar med människokroppen, och har gått igenom de flesta organsystemen. Kände att vi behövde något lättsamt idag, lite "öva begrepp" på ett lättsamt sätt, så det fick bli "på minuten". Som vanligt fanns det några som var lite skeptiska från början, när jag berättade reglerna. "Menar du som den där tråkiga tävlingen på doobidoo?" 
Mmm, muntergök!

Nåja. När vi väl kommit igång med tävlingen blev det full fart på eleverna. De köade för att få prova igen, alla ville klara flest ord, och alla hade roligt. Vi körde två parallella omgångar. Efteråt tog vi läxförhöret om huden muntligt, tillsammans med vissa ord från tävlingen som var lite svåra. Dessa diskuterade vi igenom betydelsen av tillsammans.  Visst är det roligt med NO! April, april...! 

31.03.2010 16:20

skriftliga omdömen

Lite chockad över skolvärldens rapport över hur mycket tid lärare ägnar åt skriftliga omdömen varje termin. Att det tar mycket tid var ingen nyhet, men är det verkligen rimligt att det ska få ta SÅÅ mycket tid? Det måste finnas effektivare sätt att hantera skriftliga omdömen, så att de positiva effekterna av dem står i paritet till arbetsinsatsen. Dessutom måste arbetsgivare se till att arbetet ryms inom ramen för den reglerade arbetstiden. Hur ska det gå till om flera veckors heltidsarbete krävs för att skriva de skriftliga omdömena??

1500 LR-lärare har tillfrågats, 67% av dem har svarat:

28% av lärarna klarade sig på mellan 1-20 timmar per termin.

28% av lärarna ägnade mellan 21-40 timmar per termin.

26% av lärarna lägger mellan 41-80 timmar per termin.

8% av lärarna lägger mellan 81-120 timmar per termin och

10% av lärarna använder över 120 timmar per termin åt de skriftliga omdömena.

 

För de flesta lärarna har inga andra arbetsuppgifter tagits bort, utan detta är en reell ökning av arbetstiden, som inte ger någon effekt i lönekuvertet. Oacceptabelt!

31.03.2010 15:39

vabbar...

...och hittar en liten gnutta tid till att pyssla med min hemsida. :biggrin_wp:

Inte mycket tid dock, måste snart sätta ihop morgondagens ekologi- och miljöprov till 9:orna. Nu är det verkligen sista rycket innan det är lovdags igen. En dag kvar. Det ska bli jätteskönt med lite ledighet, och jag unnar verkligen alla mina elever och kollegor en paus mitt i denna stressiga termin. Vårterminen i åk 9 tenderar alltid att bli ganska stressig. Men just av den anledningen vill jag ändå inte riktigt ha lov nu. Vi har liksom inte riktigt tid. Det finns så himla mycket som jag skulle vilja hinna förklara, visa, träna mera på innan de nationella proven, och så himla många intressanta diskussioner vi skulle hinna ha innan klassen slutar för sommaren. *suck* Måste fokusera på, och vara nöjd över allt vi HAR hunnit med!

28.03.2010 23:32

planerar...

Sitter och planerar upp de närmsta veckorna och inser att det nu bara är fyra mattelektioner kvar innan det första nationella delprovet. Jag förstår inte varför det ska vara så fruktansvärt svårt att hinna repetera alla gamla moment, det känns som att jag jobbar i sirap! ... och oavsett hur mycket jag försöker få alla att förstå att NU är tiden för seriöst arbete, så verkar alla mysa runt i någon slags behaglig dimma; där det är gott om tid, det ordnar sig, vi kan väl börja lektionen lite senare, sitta ute i solen, och sluta lite tidigare, bara en kvart innan. Snälla!!

*Suck*

*Stön*

*Hjälp!*

Imorgon är vi nog på samma våglängd! Samma planet. Samma facebook-grupp; "Vi som vill och ska hinna bli klara med mattekursen innan de nationella proven börjar."

27.03.2010 10:05

Fredagsmys...

...med god mat och trevligt sällskap blev det igår när de flesta ur arbetslaget samlades hemma hos Linda i hennes och sambons nya lägenhet. Lägenheten var jättehärlig. Det känns lite lyxigt med den enorma takhöjden som gamla lägenheter ofta har, och lägenheten var nymålad, ljus och fräsch. Lite minimalistiskt välröjd. Inte som hemma.  

Som vanligt, när en skock kollegor samlas, blev det en hel del jobbsnack. Jag inser att det är en typ av ålderstecken, när man faktiskt tycker att det är roligt att prata jobb. T o m fackliga frågor. 
"När livet är som bäst är det fyllt med jobb." 
Känner att man kan tolka pappas gamla uttryck på två helt olika sätt. Tål att tänka på...

25.03.2010 22:50

PIM på gång...

Fredagar är mina lugnaste dagar denna termin, och eftersom 8:an är på prao så gäller det i synnerhet denna fredag. Sålunda kände jag mig inte det minsta stressad att förbereda några lektioner eller rätta några labrapporter ikväll, utan kunde istället ta mig an min nya PIM-utbildning. 
Utbildningsmaterialet finns här, på skolverkets hemsida, öppet för alla som vill höja sin IT- och mediekompetens, och är ett gediget utbildningsmaterial med extremt tydliga och pedagogiska instruktionsfilmer. En resurs. Prova den!!

För oss som är anmälda till utbildningen kompletteras utbildningsmaterialet med ett antal övningar och examinationsuppgifter. För att komma åt dessa krävs inloggningsuppgifter och tilldelad handledare.

Det blev en stunds plöjande genom "hantera" -delen ikväll. Det mesta hittills är superenkelt, får nog bli en övning i helgen. Alla steg måste gås igenom har det sagts. Inget fuskhoppande framåt här alltså! 

Sök på webbplatsen

Omröstning

Har du haft någon nytta av något på min hemsida? Fått någon inspiration? Av vad i så fall?

lektionstips, kemi (696)
19%

lektionstips, biologi (374)
10%

lektionstips, fysik (454)
13%

lektionstips, teknik eller matte (509)
14%

didaktik- och metodiktips (517)
14%

blogg eller länkar (171)
5%

annat (853)
24%

Totalt antal röster: 3574

Förra undersökningen handlade om vad ni läsare saknar mest på nätet, och resultatet visade att  bedömningsmatriser och olika former av stöd för formativ bedömning är det som efterfrågas absolut mest (35 röster av 57). Även laborationstips i no (13 av 57) och didaktik- och metodiktips i no (5 av 57) efterfrågas.  Ett fåtal saknade didaktik och metodiktips i matte (3 av 57) och en ansåg att det saknas stöd i institutionsarbetet (1 av 57).

Bloggforum

Datum: 04.03.2020

Av: KeytBrupesk

Ämne: Generika Cialis StevUncode

Cialis Generico Precio [url=https://abcialisnews.com]Cialis[/url] Viagra Riesgos <a href=https://abcialisnews.com>generic 5mg cialis best price</a> direct cheap isotretinoin curacne next day

Datum: 16.03.2010

Av: martina

Ämne: bloggkommentarer

Förstår inte varför det inte går att kommentera direkt under varje blogginlägg på det här webbhotellet. Ganska störigt faktiskt.

Trevliga bloggar

Christermagister

Christermagister, en intressant och läsvärd blogg om skolfrågor.

En IKT-pedagogs funderingar

ikt-pedagog.blogspot.com/

klassrumskul

klassrumskul.blogspot.com/

News

08.04.2012 20:42

Kul mattespel...

...upplagt i länklistan!
14.11.2011 23:40

Finn upp, design

Ett nytt lektionstips i teknik, kring uppfinningar och design, har lagts upp under fliken "lektionstips". Passar bra att använda till Finn upp-arbetet, för er som vill träna igång lite kreativt skapande och uppväcka tröttisarna innan egna uppfinnandet sätter igång.  
08.10.2011 17:21

Kemikalendern

Alla avsnitt av kemikalendern finns nu under lektionstips/kemi/filmtips. Intressanta filmer, använd dem gärna i undervisningen!
23.01.2011 22:46

lite teknik...

Lite teknikprojekt har lagts upp; LPP, matriser, båtterminologi för landkrabbor... ...och så en bedömningsmatris som passar alla arbetsområden i NO, och kanske i SO också?
30.11.2010 08:50

småbloggande

 Jag har hittat tillbaka till min sida, och börjat småblogga igen. Jag kommer också snart att börja lägga upp lite nya grejer under ämnesflikarna. 
20.05.2010 17:45

lite nygamla grejer

...är inlagda under matten.
03.04.2010 10:44

jag hoppar...

...mellan att läsa debattinlägg i avtalsrörelsen, kika lite på min pim-utbildning, läsa pedagogbloggar, samla inspiration till nya laborationer eller andra lektionstips, redigera egna gamla labbeskrivningar, fundera över hur vi ska implementera schoolsoft i vår verksamhet eller läsa...
25.03.2010 23:13

PIM, Schoolsoft, fackligt...

...för tillfället är det mycket som händer fackligt och kring datorer och programvaror i vår kommun, så tiden, tankarna, arbetet och blogginläggen kretsar mycket kring dessa bitar. Saknar själv eleverna, laborationerna och det pedagogiska lektionsmaterialet på min egen sida, så jag får väl försöka...
10.03.2010 17:32

Schoolsoft

Nu startar vi igång arbetet med att implementera Schoolsoft i verksamheten, och allteftersom detta projekt framskrider kommer jag att säkerligen att skriva om det här på bloggen. Första steget har jag just lagt in...
22.02.2010 12:27

något smått varje dag...

Rom byggdes inte på en dag... Jag har sagt det förr och säger det igen, men så gott som varje dag händer något här på hemsidan; ett blogginlägg, en ny länk, en labinstruktion eller ett metodiktips.

Den som tänker långt
-går långt!