martinas skoltips på nätet

Blogg

18.11.2009 18:24

spännande...

Dagarna rullar på och för tillfället känns jobbet både spännande, utvecklande och varierande (... och lite stressande...).

Igår var det fackligt arbete som gällde, med heldagsutbildning inom frågor kring arbetstid och lönesättning (känns väl gaaaanska viktigt, lr?) följt av samverkansmöte för rektorsområdet. Vi står inför en stor omorganisation, och kommer i princip att få en ny skolledning den 1:e januari. Måste erkänna att detta känns både spännande och skrämmande. Man vet ju vad man har men inte vad man får, och det gäller att delta i utvecklingen av skolan så den formas som man vill...

I eftermiddag har jag varit på MC (möjligheternas centrum?) och deltagit i arbetet med att välja ut ett databaserat program för att jobba med elevdokumentation, IUP, skriftliga omdömen, frånvarorapportering, föräldrakontakter etc. Om vi hittar något program som kan hantera allting vi önskar oss av ett sådant program, så skulle det dagliga arbetet underlättas betydligt. Spännande!

Nu måste jag försöka hinna läsa lite labrapporter och planera genomgångar och laborationer inför morgondagen. Lite undersökning av olika alkoholer för 9an, och introduktion till ett kemiavsnitt om kemiska reaktioner för 7an.

 

13.11.2009 21:19

Äntligen går det frammåt!!

Vilken fantastisk vecka!

Jag har länge varit trött på att se NO-institutionen förfalla, så när nu 9:orna ska ha varsin praovecka kallade jag till ett "NO-krismöte". Efter mötet i måndags rasslade det till och hände massor. En av vikarierna på skolan visade rejäl initiativkraft och hon har lagt all tillgänglig tid (hennes 9:a praoade denna veckan) på att röja i preppen och i en av NO-salarna. Som ringar på vattnet har nu städruschen svept över flera NO-lärare, och nu är alla NO-salarna snart i ordning igen. Jag har plockat undan och sorterat prylar i preppen en liten stund varje dag och idag har jag skurat labskåp och diskat labmateriel flera timmar. Dessutom fick jag med mig en rekvisition från skolan, så på väg hem från jobbet körde jag inom ÖB och köpte massor av pumptvål, diskborstar, besticklådor, förvaringskorgar mm. På måndag blir det påfyllning av labutrustning och därefter ytterligare organiserande i preppen.  Visst är det skönt när det äntligen händer något! Framsteg på jobbet... Det dagliga arbetet blir mycket lättare när allting finns på sin plats! Nu kan jag njuta av helg. GÖTT!

08.11.2009 19:21

söndag kväll

Som vanligt sitter man och jobbar söndag kväll. Inte för att jag inte har jobbat innan under helgen, utan för att jag har mer jag vill hinna. Lektionerna i torsdags gick inget vidare.... måste försöka reparera skadan, vet inte riktigt hur. 9orna måste få tillbaka sina skrivningar, och jag måste hitta tid att prata enskilt med en hel del av eleverna. Det är kanske den största utmaningen; att uppbringa tid till individuella samtal, det finns alltid så många frågor, så många som behöver stöd varje lektion. *Suck.*

I nuläget vet jag inte säkert om jag ens kommer att kunna åka till jobbet i morgon. Noah är fortfarande förkyld, kanske lite bättre i luftrören, men mer snuvig. Håller tummarna för att det är bättre i morgon.

9orna ska på prao de närmsta veckorna. För egen del påverkar det inte mitt schema så mycket förrän v 48, men åtminstone tre No-lärare på skolan måste få lite lättare arbetsbörda varsin vecka. Inser att detta är chansen vi får att komma ifatt med institutionsarbetet, så planen är att försöka organisera upp verksamheten lite, skapa lite effektivitet, lite ordning och reda under dessa veckor. Hur gör man det?? Alla måste ju vara delaktiga och vilja vara med på tåget. Kan man få lite fortbildning kring hur man startar upp, motiverar, organiserar och driver projekt tillsammans med kollegor?? Kanske ska börja med att kalla till ett litet planeringsmöte?? Hmm...

05.11.2009 09:09

Undrar hur det går...

Sitter hemma, vabbar, och undrar hur det går i skolan idag. 90 minuter NO (tryck) i 7an och 100 minuter NO (organisk kemi) i 9an, helklass med både laborationer och teori är inte helt givet att det finns en vikarie tillgänglig som klarar av. Det är inte lätt att gå in och vikariera i ett ämne man inte har utbildning inom. Ryyys!

Kanske måste jag förhindra kaos och planera om lektionen för 9orna? ...eller låta den bli vad den blir och leka med mitt sjuka barn??

Hmmm...

03.11.2009 22:45

Nej, nu är det nog!

Nu SKA jag komma ifatt med allting på jobbet! UTAN att behöva jobba en massa övertid! ...och jag menar inte några minuter hit eller dit i veckan, det brukar kunna handla om flera timmar varje vecka. SLUT med det! Från och med nu (och tills jag är ifatt med alla väntande uppgifter) har jag ett nytt sätt att planera min undervisning och övrigt arbete på jobbet. 

 

Steg 1; Vad vill jag att eleverna ska lära sig?

Steg 2; Kan de lära sig det UTAN att jag måste berätta det för dem? I så fall hur?

Steg 3; Kan jag göra "självkontrollerande" eller "varandrakontrollerande" uppgifter att använda på vägen mot målet? Formativ bedömning där eleverna själva bedömer åtminstone en del!

Steg 4; Efter ett par lektioner får jag väl lägga in diskussionsforum kring faktan, som jag handleder. Då får jag en koll på att alla är med och kan lägga till små detaljer som jag tycker är viktigt.

Steg 5; Eget ansvar, innebär att jag tar mig tid under lektionstid att prata med de elever som har kompletteringar att göra. Annars kommer vi ju aldrig ifatt, varken jag eller de! Tiden går!

SLUT på dåligt samvete om inte JAG jobbar häcken av mig med genomgångar, laborationer, demonstrationer osv samtliga undervisningsminuter.

Det är ELEVERNA som ska jobba alla undervisningsminuter! Så, SKÖNT! Nu är det klargjort!

 

Jag ska istället hinna ifatt med all dokumentation, beställningar, arbetsmiljöundersökningar, rättningar, filmbeställningar, kemikalieprepareringar, utvärderingar, skriftliga omdömen, utvecklingssamtal, IUP-sammanställningar o dyl. Trist, men snart är jag där, och då kan jag ägna mig mer åt själva undervisningen igen. Då blir det roligare igen, utan allting som stressar sönder en.

Nu blir det elevaktiv organisk kemi. Spännande!

31.10.2009 11:28

Underbart höstväder!

Så, höstlovet närmar sig sitt slut, och vädret blir bara mer och mer fantastiskt för varje dag som går. Som vanligt har jag inte hunnit en bråkdel av allt jag tänkte göra under lovet, men det har iaf varit skönt att vara ledig ett tag. Jag är ganska nöjd över att ha hunnit så långt som jag har med min hemsida. Jag har ju inga direkta förkunskaper, jag tar två steg fram och ett steg tillbaka, men Rom byggdes som bekant inte på en dag...;)

Det känns som en spännande utmaning att se vad jag kan åstadkomma med sidan. Planen är nog att jag ska lära mig så mycket att jag senare kan göra hemsidor eller bloggar tillsammans med eleverna oxå.  I nuläget måste jag försöka bygga på mitt innehåll lite mer, och sedan försöka komma på hur man öppnar sidan utåt nätet, så fler hittar hit.

Idag ska jag iaf ge mig ut lite i det fina vädret. Trevlig helg!

Martina

 

29.10.2009 09:22

systematiskt arbete med förmågor, snegla på sv- kollegorna!

Diskussionerna i ämnesgrupperna blev väldigt engagerade och intressanta. Kul! Det är upplyftande att se att det finns engagerade, kompetenta lärare på skolorna runtom i kommunen. 
Vi konstaterade att vi hade en ganska stor samsyn på vad som är effektiva underviningsmetoder, och vilka svårigheterna är kring likvärdig bedömning mellan olika skolor i kommunen, samt att vi behöver fler verktyg för att jobba strukturerat med formativ bedömning utifrån förmågor som "resonera", "analysera", "förklara", "argumentera", "se samband" osv.

Jag är övertygad om att vi NO-lärare som grupp har en väldigt djup och god undervisningskultur när det gäller att utforma laborativt arbete och att koppla resultatet av undersökningarna till teoretiska kunskaper för att ge en djupare förståelse. 
Däremot tror jag att vi har mycket att lära av Sv-lärarna och låg-/mellanstadielärarna när det gäller att arbeta med formativ bedömning, att använda oss av metoder kring läs- och skrivprocessen och skrivandet till jämnåriga mottagare som verktyg för att systematiskt träna de förmågor som vi i slutändan faktiskt ska bedöma även i NO-ämnena.


Alla NO-lärare borde skaffa sig en skicklig Sv-lärare som bollplank, och regelbundet fråga efter tips. 
T ex "Vi arbetar just nu med ekosystem, men jag vill att eleverna ska bli bättre på att identifiera typiska drag hos ett specifikt ekosystem och att analysera likheter och skillnader mellan olika ekosystem. Samtidigt vill jag att de ska träna sig att göra noggranna beskrivningar och formulera sig precist. Har du något förslag på hur jag skulle kunna jobba med detta under någon/några lektioner?"

Jag är helt övetygad om att de flesta NO-lärarna på högstadiet eller gymnasiet i detta läget skulle ge eleverna en skrivuppgift, med ungefär samma riktlinjer som i exemplet ovan (och få inlämnat en text som till stor del liknar lärobokens), medan en skicklig sv-lärare skulle dela upp uppgiften i mindre bitar, fokusera mer på förmågorna, utnyttja "motiverande mottagare" i små skrivuppgifter och låta en hel del av tränandet vara i muntlig form.

Kanske t ex läsa ett avsnitt om ett "eget" ekosystem och göra en mindmap om detta, 
låta eleverna i smågrupper beskriva sina ekosystem för varandra, 
anteckna en punktlista under tiden man lyssnar på kamraternas beskrivningar, 
gemensamt leta efter och punkta ned likheter och skillnader mellan ekosystemen, 
lyfta några bra beskrivningar /avsnitt i helklass, 
lyfta några viktiga/bra saker som kommit med i dessa beskrivningar, 
låta eleverna självvärdera sin mindmap (två saker som var bra, två saker jag borde tagit med), 
skriva en påhittad reseskildring till två valfria platser med olika typer av ekosystem, med beskrivningar av upplevelser och miljö, 
samt eventuellt publicera dessa i en liten klasstidning.

Det finns säkert mängder av alternativa metoder att ta sig an uppgiften, det viktiga är att vi tränar förmågor och att vi inte fastnar i ett och samma arbetssätt.  

 

Med ett varierat, kreativt arbetssätt kanske vi kan få tillgång till lite av svenskalärarens tid, stöd och lektionstid också, och vips har vi fått en helhetssyn på inlärning och kunskap, och förmodligen bättre resultat på NO-proven.

 

Jag ser som min största utmaning de närmsta åren att utveckla min förmåga att använda mig av många olika metoder i undervisningen, som systematiskt tränar elevernas förmågor. Hjälp mig gärna genom att dela med dig av dina idéer.

Martina

26.10.2009 21:57

Kompetensutvecklingsvecka

Så har den då kommit, veckan då våra elever ska få vila upp sig medan vi lärare kompetensutvecklas. Det är med blandade känslor vi tar oss an veckan. :/ Tidigare år har vi haft förmånen att kunna jobba ifatt med planering och rättningsarbetete, för att sedan få njuta av ledigheten och hitta ork och inspiration att klara resten av terminen. I år ska vi kompetensutvecklas. Allihop. Gemensam fortbildnig, en satsning mot dåliga elevresultat, kunskap i fokus. Självklart vill vi vara en del i arbetet för en effektivare skola, få bättre förutsättningar att klara vårt uppdrag, få ny input, nya idéer, fokusera på ett tydligare ledarskap, men vi behöver vår återhämtningspaus.  Blandade känslor.

 

Idag har vi lyssnat på två föreläsare. Den första var bra. Rinkebyskolans rektor Börje Ehrstrand var lätt att lyssna på. Han hade många bra synpunkter kring hur skolan och kommunerna måste få en helhetssyn på resurser och hur viktigt det är att arbeta med språk och kommunikation för att ungdomar ska kunna växa. Hoppas bara att kommunpolitikerna också får ta del av föreläsningen....

 

I morgon ska vi arbeta i skolövergripande ämnesgrupper, kring likvärdig bedömning, hur vi arbetar mot några utvalda strävansmål och kring olika sätt att jobba aktivt med formativ bedömning. Hoppas att det blir givande diskussioner.

 

25.10.2009 08:40

Första bloggen

Jag ska försöka bygga upp en egen sida, med mina tips och tankar om undervisning och skola.

Vem är jag?
Jag bor i en medelstor by i norra Skåne, tillsammans med min sambo, fyra fantastiska barn och en stor stökig hund. Förutom livet med en stor familj i en villa på landet, med husfix,ved o dyl, försöker jag klara av att jobba heltid som matte- och NO-lärare på en 6-9 skola några mil härifrån. Jag lever ett ofta ganska stressigt liv. Ibland drunknar jag nästan, men för det mesta trivs jag med livet och kan skratta och glädjas åt kaoset i tillvaron. Säga vad man vill, men livet är iaf inte långtråkigt.
;)

Jag tycker att jobbet i skolans värld är både roligt och utmanande, men ibland äts tiden, orken och inspirationen upp av alla kringuppgifter och krav på dokumentation. Då är det viktigt att vi alla hjälps åt att inspirera och stötta varandra. Därför ska jag här försöka dela med mig av mina undervisnings- och lektionstips till andra lärare.
Delad glädje är dubbel glädje.....

Välkomna att läsa och använda mina tips, kommentera dem gärna och dela gärna med er av egna goda idéer. =)

Lycka till i skolarbetet!

Martina

 

Sök på webbplatsen

Omröstning

Har du haft någon nytta av något på min hemsida? Fått någon inspiration? Av vad i så fall?

lektionstips, kemi (696)
19%

lektionstips, biologi (374)
10%

lektionstips, fysik (454)
13%

lektionstips, teknik eller matte (509)
14%

didaktik- och metodiktips (517)
14%

blogg eller länkar (171)
5%

annat (853)
24%

Totalt antal röster: 3574

Förra undersökningen handlade om vad ni läsare saknar mest på nätet, och resultatet visade att  bedömningsmatriser och olika former av stöd för formativ bedömning är det som efterfrågas absolut mest (35 röster av 57). Även laborationstips i no (13 av 57) och didaktik- och metodiktips i no (5 av 57) efterfrågas.  Ett fåtal saknade didaktik och metodiktips i matte (3 av 57) och en ansåg att det saknas stöd i institutionsarbetet (1 av 57).

Bloggforum

Datum: 04.03.2020

Av: KeytBrupesk

Ämne: Generika Cialis StevUncode

Cialis Generico Precio [url=https://abcialisnews.com]Cialis[/url] Viagra Riesgos <a href=https://abcialisnews.com>generic 5mg cialis best price</a> direct cheap isotretinoin curacne next day

Datum: 16.03.2010

Av: martina

Ämne: bloggkommentarer

Förstår inte varför det inte går att kommentera direkt under varje blogginlägg på det här webbhotellet. Ganska störigt faktiskt.

Trevliga bloggar

Christermagister

Christermagister, en intressant och läsvärd blogg om skolfrågor.

En IKT-pedagogs funderingar

ikt-pedagog.blogspot.com/

klassrumskul

klassrumskul.blogspot.com/

News

08.04.2012 20:42

Kul mattespel...

...upplagt i länklistan!
14.11.2011 23:40

Finn upp, design

Ett nytt lektionstips i teknik, kring uppfinningar och design, har lagts upp under fliken "lektionstips". Passar bra att använda till Finn upp-arbetet, för er som vill träna igång lite kreativt skapande och uppväcka tröttisarna innan egna uppfinnandet sätter igång.  
08.10.2011 17:21

Kemikalendern

Alla avsnitt av kemikalendern finns nu under lektionstips/kemi/filmtips. Intressanta filmer, använd dem gärna i undervisningen!
23.01.2011 22:46

lite teknik...

Lite teknikprojekt har lagts upp; LPP, matriser, båtterminologi för landkrabbor... ...och så en bedömningsmatris som passar alla arbetsområden i NO, och kanske i SO också?
30.11.2010 08:50

småbloggande

 Jag har hittat tillbaka till min sida, och börjat småblogga igen. Jag kommer också snart att börja lägga upp lite nya grejer under ämnesflikarna. 
20.05.2010 17:45

lite nygamla grejer

...är inlagda under matten.
03.04.2010 10:44

jag hoppar...

...mellan att läsa debattinlägg i avtalsrörelsen, kika lite på min pim-utbildning, läsa pedagogbloggar, samla inspiration till nya laborationer eller andra lektionstips, redigera egna gamla labbeskrivningar, fundera över hur vi ska implementera schoolsoft i vår verksamhet eller läsa...
25.03.2010 23:13

PIM, Schoolsoft, fackligt...

...för tillfället är det mycket som händer fackligt och kring datorer och programvaror i vår kommun, så tiden, tankarna, arbetet och blogginläggen kretsar mycket kring dessa bitar. Saknar själv eleverna, laborationerna och det pedagogiska lektionsmaterialet på min egen sida, så jag får väl försöka...
10.03.2010 17:32

Schoolsoft

Nu startar vi igång arbetet med att implementera Schoolsoft i verksamheten, och allteftersom detta projekt framskrider kommer jag att säkerligen att skriva om det här på bloggen. Första steget har jag just lagt in...
22.02.2010 12:27

något smått varje dag...

Rom byggdes inte på en dag... Jag har sagt det förr och säger det igen, men så gott som varje dag händer något här på hemsidan; ett blogginlägg, en ny länk, en labinstruktion eller ett metodiktips.

Den som tänker långt
-går långt!